2011. október 9., vasárnap

Emésztő gondok

 "Nem veszi be a gyomrom. Nem bírom megemészteni. Ezt pedig nem nyelem le!  Fölfordul tőle a gyomrom/ hányingert kapok tőle." 
Kapásból ennyi kifejezés jutott eszembe. Fantasztikus képekkel fejezi ki nyelvünk, hogyan reagálunk kellemetlen emberekre, helyzetekre, a bennünket érő stresszre. És csakugyan. Fáj a gyomrunk, nem bírunk lenyelni egy falatot sem, máskor féktelen evésbe kezdünk a valódi jóllakottság érzése nélkül. És isszuk a kávét, mert fel kell pörögni, jó, ha bekapunk egy gyors ebédet, és majd este, ha lefeküdtek a gyerekek, végre nekiülünk egy nyugodt (és bőséges) vacsorának, ami után zuhanunk az ágyba, ahol forgolódunk az újabb álmosan és fáradtan kezdett reggelig. A te napjaid is hasonlóan telnek?
Mit tehetünk?
Meg kell szakítani az ördögi kört, mielőtt komolyabb tünetekkel nem kiáltanak segítségért elhanyagolt emésztőszerveink. Lássuk, hogyan segíthet néhány gyógynövény szelíd, ám hatásos módon!

Tudtad, hogy az immunrendszerünk 70%-a a vastagbelünkben található? A bél nyálkahártyáján nagy tömegben élnek baktériumok, védenek a kórokozó baktériumok, vírusok, gombák támadásaitól, nem engedik hozzáférésüket a bél felületéhez. Ha mégis sikerül a nyálkahártyáig eljutniuk, ott a falósejtek a T- és B-sejtekkel együtt visszaverik a támadásukat. A bélflórát megváltoztatják, károsítják a gyógyszerek, antibiotikumok, fogamzásgátló tabletták, környezetszennyező anyagok, élelmiszerekben lévő méreganyagok, vegyszermaradványok, a minket érő stressz. A károsodott bélflóra helyreállításához szükség van külső támogatásra. Az egyensúly visszaállításához be kell juttatni Lactobacillus és Bifidobactérium kultúrát a bélbe. Az ilyen jótékony bélbaktériumokat tartalmazó készítményt hívjuk probiotikumnak. Ez az elnevezés görögül azt jelenti: "az életért".

A Forever Active Probiotic különleges, újszerű eljárással zárja lágy zselatin gyöngykapszulába, és védi meg a sérülékeny probiotikumokat. A 6 hasznos mikrobafajta kivételes kombinációját csak azután bocsátja szabadon, hogy azok elérték a vastagbél kívánt szakaszát. Praktikus tulajdonsága ennek a kiszerelésnek, hogy nem igényel hűtést.

Az Aloe Vera Gél egyidejű fogyasztásával fokozhatjuk a probiotikumok hatását. Az aloe ugyanis egyfajta prebiotikumként elősegíti a "jó baktériumok" növekedését, illetve biztosítja a működésükhöz szükséges ideális környezet kialakítását. Ha a táplálékfelszívódás mechanizmusa a bélrendszer károsodása miatt zavart szenved, nem jutnak el sejtjeinkhez a nélkülözhetetlen alkotóelemek. Fontos tápanyagok nélkül az immunrendszerünk fogatlan tigrissé válik. Az Aloe ital folyamatos fogyasztása segít eltávolítani a bélfalra rakódott méreganyagokat (tartósítószerek, adalékok,színezőanyagok, állományjavítók, hormonok, gyógyszerek). Regenerálja a bél nyálkahártyáját, és jó felszívódást biztosít az értékes tápanyagok számára. Az aloe vera maga is értékes tápanyagokat, több, mint 200 aktív hatóanyagot tartalmaz, köztük a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, szénhidrátokat, rostokat. Mukopoliszacharid hatású anyagokkal rendelkezik, csökkenti a gyulladásos folyamatokat, növeli az immunsejtek képződését, segíti azok munkáját.

Kiegészülhet a tápanyagellátás a friss zöld árpafűből, búzafűből, lucernából összeállított Fields of Greens tablettával. Tisztító méregtelenítő hatása mellett ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok gazdag tárháza.
Egyre többször halljuk, hogy az egészséges táplálkozás alapja a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. A bőséges folyadék fogyasztása segíti a tápanyagok szállítását, szerveink optimális munkáját. 

Az Aloe Blossom Herbal Tea koffeinmentes, könnyen elkészíthető, különleges ízzel és illattal kényeztető egészséges ital, mely gyermekeknek is adható. Gondosan komponált keveréke a frissítő fahéjnak, narancshéjnak, aloe vera bimbónak és szegfűszegnek, melyek gyümölcsös, fűszeres zamatát adják. Jamaikai szegfűbors és gyömbér tartalma miatt kellemesen nyugtató hatású. Enyhe vízhajtó tulajdonsága miatt szomjúságérzetet kelt, így azok is képesek a szükséges folyadékot elkortyolni, akiknek ez általában nehézséget jelent.

Az Echinácia Supreme egyik összetevője jól ismert, ez az immunrendszer működését segítő kasvirág. Méltó párja az aranyvessző néven ismert Goldenseal, mely szintén a szervezet védekezőképességét fokozza hidrasztin tartalmával. Számunkra érdekesebb azonban most az aranyvessző berberin összetevője. Ez az anyag segíti az emésztőnedvek kiválasztását, így pl stimulálja az epeváladék termelést krónikus epehólyag gyulladásnál. Megszünteti a panaszokat, csökkenti a magas bilirubin szintet. Javítja a máj működését is. Segít megszüntetni a kellemetlen émelygést, hányingert.
A berberint kifejezetten hatékonynak találták az akut hasmenés kezelésében. Sikeresen alkalmazható a gyomor és bélfertőzések többségénél. Komoly fertőzéses hasmenés esetén a hagyományos terápiával együtt is használható, gyorsabb felépülést eredményez.
A túlzott mennyiségű antibiotikum használat egyik kellemetlen következménye lehet a gombás betegségek megjelenése. Elég gyakori manapság a Candida albicans gomba túlszaporodása a szervezetben. A berberin gátolja a Candida szaporodását is. 

Amin kevésbé tudunk változtatni: a stressz. Rajtunk kívülről érkezik, a környezetünkből áramlik felénk.
A stresszhez való alkalmazkodásunkat azonban javíthatjuk, ebben segíti szervezetünket a ginseng. A testi, szellemi állóképességet fokozó Gin-Chia nélkülözhetetlen az erős stressznek kitett emberek számára. Legendás élénkítő, 11 szaponint tartalmaz, amitől a ginseng adaptogén lesz (vagyis alkalmazkodik a szervezet igényeihez, és annak megfelelően hat). Ugyanakkor hatásos antioxidáns is.

2 megjegyzés:

  1. Szia Ibi!
    Nagyon köszönöm a segitséget. Én egy antibiotikum kúra után hosszú ideje puffadással és candidával küzdöttem. 3 hete szedem együtt a probiotikumot és a gélt: szemmel láthatóan kisebb lett a hasam, külön torna vagy speciális diéta nélkül. Úgyhogy egy ideig abba se hagyom:)))))

    VálaszTörlés
  2. Hajni, köszönöm a visszajelzést. Igazán örülök, hogy pozitív tapasztalataid vannak. Bízom benne, hogy hamarosan remek formában, egészségesen és energiával telten pörögsz (ahogy szoktál:)

    VálaszTörlés